Re: Аз лъжа!

February 27, 2012 at 16:59 (рекурсия, work)

Не ми се пишеше коментар та затова направо в този пост ще отговоря на @zelenkroki. Да, именно заради рекурсията са. Оня ден докато си мислех нещо на php се сетих за рекурсията и реших да напиша един пост, който да е рекурсивен. Същата работа като абривиатурата на GNU (GNU’s Not Unix).

От днеска имам стажантка при мен. Горкото момиче, мисля, че ще полудее около мен един месец. Тя е трети курс, спец. Информатика (в кой Университет мислите – ВИНС, естествено…). Та момичето има нужда от стаж (или от бележка, че е била на стаж) и за това ще си кара стажа при нас. Като първи ден започнахме с “Hello World” на системния администратор – а именно инсталиране на OS. И понеже е момиче и до сега е виждала само Windows, започнахме с инсталирането на Windows 7. Трудна задача да Ви кажа. Трябваше да обяснявам какво е това partition table, кой partition-и са primary, кой extended. Защо 100 GB дял е равен на 102 400 MB. Самата инсталция няма да я коментирам (то има ли нещо за коментиране по нея?). Утре обаче не знам какво ще правим. Сигурно инсталиране на Office пакет. Абе имам за идея да я накарам да го направи този лаптоп (на който днес сложи Windows 7) dual boot (току виж Linux-а й харесал повече), ама като я видях днеска как изплашено гледаше, може и да не я тормозя с такива задачи.

Advertisements

3 Comments

 1. zelenkroki said,

  Къде са тези изплашени студентки? 🙂
  Научи на нещо полезно човек, който иска да се научи.
  Те, момчетата всички до едно са виждали ОС, различни от бозата, да бе, да.
  Като кажа Unix, в хор ми отговарят, че ги пращам по върбите, защото местна фирма, доставчик на кабелен интернет, се е кръстила така. Иди, разправяй, че е друго.
  Преди това имахме игрална зала “Voodoo”, аз приказвам, че драйверите може да са хардуер, ама може да се нарича драйвер и самият софтуер, дето управлява периферния хадуер – пак смях. Да съм лъжела по-малко.
  Ако бяха уплашени, можеше и да чуят поне.

  Има надежди, Stef. Пак да разкажеш.

  • Steff said,

   “драйвърите може да са хардуер” – нещо ми се струва, че си се объркала 😕 😕 😕
   За другото ще пиша пак.

 2. zelenkroki said,

  Направих аналогията, без да търся справка за правописа. Вероятно сега донякъде ще се изясни разминаването:

  driver – тех. задвижващо колело, механизъм за привеждане в движение;

  drive – тех. привеждане в движение, двигателен механизъм, място на кормилото (в кола); (hard disk drive).

  Според моите юнаци, контролерът от серия Voodoo, нарисуван някога на табелата на залата за компютърни игри, не може да не е самото устройство (drivе), а как така извън платката ще има нещо, дето пак се нарича Voodoo-driveR, не било възможно.
  При всички случаи, аз толкова демонстративно не се интересувах от съвременни компютърни игри, че нямаше начин да не намерят причина да ми пропускат приказването, както и да се напишат или изговорят двете думи.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s