2011-12-16

December 16, 2011 at 16:50 (admin, DayTime)

Така като гледам отдавна не съм писал нищо, а толкова много неща ми се случиха и продължават да се случват. Може би за сега е най-добре да не пиша за тях.
А като цяло пиша дипломна работа – за клюкарите темата ми не е някакъв сайт, а е за VoIP. И пак за клюкарите, ако не знаят какво е VoIP да питат чичко google.
Точно заради тази дипломна съм оставил на страна толкова много неща, които трябва да свърша. Хубавото е че приключих с първата глава и съм я изпратил за рецензия при научния ми ръководител. От вчера се захванах с втората глава, а тя е изцяло описание на практическата част при VoIP сървъра. Ето защо трябваше да инсталирам Asterisk. Е няма такава мъка. Всъщност не мога да обясня защо не го инсталирах с apt-get install, а реших да го компилирам на ръка. Ужасно много мразя компилирането на ръка. Та тръгнах аз, оказа се, че преди да го инсталирам ще трябва да прекомпилирам ядрото – УЖАС. И понеже се видя, че цялата тази гадория ще е супер голяма си рекох: Абе що не вземеш да го пуснеш тоя Asterisk на kernel 3.2-rc1. Ама ‘ко ти пречи, че е някаква си там бета/алфа – и аз не знам каква версия. Хората ползват стабилни ядра 3.0.0 – 3.0.1, аз не. Давай ще се сваля и ще се прекомпилира 3.2-rc1. Почнах го към 3 следобяд вчера, прибрах се в 6 и нещо, компилацията още вървеше. Баси чудото, накрая приключи, инсталирах го и рестартирах. WoW – тръгна. Та сега си имам линукс с 3.2-rc1.
Днеска глупостите продължават – уж Asteriska лесно се инсталира – ОК. Аз решавам да ползвам postgresql – е-е-е-е ми да не бях решавал такива работи, а? Като се закучи тоя ./configure. Ако бях помислил малко сигурно щях да се сетя и по-рано. Ама и тия от Postgre са ебати схематиците. Защо инсталират сървъра във /var/lib/postgresql/X.X – това X.X за къф дявол им е? И моя конфигър търси ли търси pg_config и пищи ли пищи че го нямало в bin/ директорията. Както и да е, оправихме се. Току що make install-а на Asterisk-а приключи.
Резюме – 2 дена в инсталиране на VoIP сървър и нито един лист не мога да напиша в дипломната защото темата ми не е: How to install Asterisk from scratch.

Advertisements

2 Comments

  1. Надежда Вълчева said,

    Така е като кривнеш по-друг път 🙂 Нали знаеш … работи ли –> не го пипай 😛

  2. Steff said,

    Мани, мани :D.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s